5. okt. 2008

Gresskar og litt mer


Gresskar fasinerer meg litt med sine fantastiske farger og ikke minst størrelse. Å bruke gresskar i mat bør du prøve på. Det smaker herlig og eksotisk. Mammsen min hermitiserte gresskar ett år, og det var fantastisk å bruke i kinamat. Gresskar er rike på vitaminet beta karoten som kroppen gjør om til vitamin A. Gresskar inneholder dessuten kalsium, jern, folat og C-vitamin også er den ikke minst kallorifattig.

Eksempler på retter gresskar kan brukes i er supper, curryer, stuinger, brød, muffins og kaker. Gresskar er også godt ristet og most, og ristede gresskarkjerner kan brukes for å få frokostblandinger og salater til å knase litt ekstra godt.


Her er to oppskrift jeg fant på nettet:

Hermetiserte gresskar
Ingredienser:
1 kg gresskar
4 dl eddik
750 g sukker
40 g hel fersk ingefær

Fremgangsmåte:
Vask gresskaret, del det i to og skrap ut kjernene. Skjær i skalker og skrell skalkene. Skjær fruktkjøttet i terninger og fjern skallet på ingefæren. Kok opp eddik, sukker og ingefær og la gresskarterningene koke seg blanke og møre i laken. Fyll gresskarterningene på glass eller i krukker. Kok laken videre ca. 15 min. til den blir tyktflytende. Hell laken over gresskarterningene. Avkjøl og sett på lokk.

Hell fra laken etter en uke og kok den opp igjen. Ta da ut ingefæren og hell laken igjen over gresskaret. Avkjøl og sett på lokk. Oppbevar syltet gresskar mørkt og kjølig

Gresskarpai
Dette trenger du til paiskallet : 4 dl hvetemel, ½ dl farin, 200 g smør eller margarin Dette trenger du til fyllet : 2 egg, 1 ¾ dl kokt gresskar gnidd gjennom sikt, ½ dl sirup, ½ dl brunt sukker, ¾ ts ingefær, ½ ts nellik, 2 kryddermål salt, ½ ts vaniljesukker

Slik gjør du : Sett ovnen på 200 graderC. Hakk sammen deigen til paiskallet. og la det ligge kaldt 1 time. Visp sammen eggene og bland i de øvrige ingrediensene. Stek paiskallet ca 12 minutter. Hell i fyllet og stek paien i 25 minutter til.

Amerikanerne er vell de som er eksperter på gresskar vil jeg tro. Her er en norsklink for hvordan du selv kan lage deg lykter


og her er noen bilder til hva annet de kan bruker til


og slik kan en få spurt også...
Her er det appelsiner som er brukt


og her er det inngangspartiet som er pyntet.

Ja all snakken om gresskar gjør jo at tankene går til Halloween. Den amerikanske tradisjonen for å feire allehelgensaften. Her i huset har vi ikke tadisjoner for å feiredagen, har du/dere?

1 kommentar:

Anette sa...

Ja, dette var noe annet enn Halloween pynten fra Nille.....