20. jul. 2009

Årbok


Det er sommerferie og det er langt fram til høstens skolestart synes ungdommen. De fleste som gikk ut fra 10. klasse har fått vite at de kommer inn på førstevalget sitt i videregående skole, og livet er herlig for en 16- åring som har sommerferie.

Ned i postkassen dumper Årboken fra siste skoleår, og det er med glede og entusiasme det blaes hurtig fram til rett klasse. Bilde er flott og ikke minst ungdommen. Men hva er dette? Hva er det som står under elevpotretbildene? Jo små kommentarer som; ”Luremus, Englebarnet, NN(jente navn) den urene, Se på puppene mine, Pudding, My boobs are ok, Sossen sjøl, Mumle Gåsegg” osv, osv.

Den håpefulle blir spurt om kommentarene er selvvalgt, svaret vi foreldre får, er at det er elevrådet i samarbeid med noen andre få elever (les de populære elevene i hver klasse) som har bestemt hva som skal stå under de enkelte elevers potrettbilder.

Som forelder kjenner jeg aggresjonen stige, for hvordan kan rektor tillate dette? Går ut i fra at rektor har godkjent hefte før den har gått i trykken, siden hefte åpner med en hilsen fra henne.

Som forelder opplever jeg dette som mobbing og uthenging av enkelpersoner og det til og med på trykk som vi skal betale for! Uskyldig moro vil noen gjerne si, eller det hører alderen til. Men skal vi tillate slik moro (les: mobbing)?

Siden nakkehårene alt har reist seg, blar jeg kritisk igjennom resten av hefte fra første til siste side. Elevene fra 8. og 9. trinnet er ”heldige”. Det er ingen kommentar under deres bilder, men de har gjerne noe i vente til de kommer i 10.?

Etter rektors hilsen kommer det en hilsen fra Leder for elevrådsstyret. Hilsen er skrevet i samarbeid med resten av styret, og hilsen er en adjektiv historie forstår jeg, men det skrives ikke noe om hvordan adjektivene har oppstått og hvem som har valgt dem. Men å beskrive en lærer som ”Den flørtende og psykotiske mannen som har en emosjonell evne osv…” Eller en kvinnelig lærer som den kommunistiske djevelsk dame.” Eller sine medelever som de sprengkåte sexuelle er å tøye grenser synes nå jeg. Ja, vi har ytringsfrihet, men burde vi ikke fortelle ungdommen at det også er noe som heter skikk og bruk? Det burde være et ærefult oppdrag å få skrive en hilsen i årboken og takke for året som er endt, og ønske sine klassekamerater lykke til videre inn i de voksnes rekker.

Å ha en Årbok som et minne er flott og skal være kjekt. Årbok i den norske grunnskole er noe nytt og er nok nedarvet fra de mange amerikanske filmene som våre håpefulle har sett på. Vi har vell alle sett en slik film, om skolens baseballhelter og chearledergjeng som styrer/hersker. Men er det slik vi ønsker det i den norske skole? Jeg bare spør…

Ha en fortsatt god sommerferie, jeg skal trekke pusten og telle til ti, ja for nå ser jeg litt rødt.....

7 kommentarer:

liven sa...

Hei!!
Kan godt skjønne at du reagerer på dette!! dette går virkelig ikke an!!!
Dette er en bok som skal være koselig å se i gjennom tiden og hvor gøy er det da med slike "tilnavn"
Hadde reagert sterkt på dette jeg også.......og hva feiler ledelsen her???
Her har vi skolekatalog hveet år men ikke noe årbok!
uff uff...skjønner godt at du ser rødt.....men ha alikevel en fin mandag:o)

Unknown sa...

oi..oi...jeg skjønner godt din sterke reaksjon - jeg hadde reagert (og reagerte)på samme måte. Dette er bare ikke morsomt - og noen sensur, kan det jo umulig ha vært... fri ytringsfrihet kan da ikke bety at både uspiselige og til dels både grove og persverse uttalelser skal kunne knyttes opp mot enkeltpersoner i et mer eller mindre offentlig hefte...
ikke bra, ikke bra...
... men ellers skinner solen her, og det håper jeg den gjør hos deg også! Takker for hyggelige ord hos meg! Hjerteklem fra meg!

Guttemamma sa...

Hei og takk for hilsen:-)
Skjønner godt at du freser, synes dette er langt over streken....håper det blir stopp på denslags,ikke greit!! Håper dagen din blir fin allikevel...klem

Moderne Retro sa...

Jeg forstår også godt at du reagerer. Hva synes den håpefulle og evt. vennene om dette?

Helt vilt sa...

Hei! Dette fikk også meg til å se rødt! Hva i all verden er det lærere og ledelsen ved denne skolen holder på med. Vi leser om tiltak mot mobbing som skal gjennomføres på norske skoler. Det blir brukt titallstusen i skolene for å skape gode holdninger mellom barn-barn, voksen-barn osv.. Og så viser de, som skal være rollemodeller på skolen, at det er greit å henge ut andre medelever på en slik sjofel og nedlatende måte. Det jeg ofte tror er at "de populære" elevene, som du også referer til, er elever som lærere etc. egentlig er litt "redde" for!?! Det er elever som på en eller annen måte har fått makt over systemet. Det vil si at da skal disse elvene "høres" for ikke å skape uro i rekkene. Det er helt tydelig at om vi skal få elevene/barna/ungdommene til å bli reflekterte, omsorgsfulle rett og slett vise god vanlig oppførsel må man starte med de voksne som er sammen med elevene mange timer hver dag. Må til slutt få si at dere har en del å gjøre på denne skolen deres og dere må starte med de som SKAL være de "voksne" på skolen. Som lærer på ungdomskolen selv synes jeg dette var rett og slett hårreisende!!!

Anonym sa...

Skjønner godt at du blir sint! Skulle bare mangle. Siden rektor har skrevt et innelgg i årboken og helt sikkert hjulpet til med trykking osv, burden han/hun også redigert bort uønskede ting.
Hvis jeg var deg ville jeg tatt kontakt med rektor og fortalt hva jeg mente.

Vel, uansett håper jeg at du får en fin uke!

Ingunn sa...

Nei. Dette er ikke bra fordi det lærer ungdommene at det er greit å sette merkelapper på andre. Jeg ville tatt en hyggelig prat med rektor.

Ikke si mye, bare at det kan skape uheldige holdninger for livet, og skolens viktigste oppgave er jo å skape holdninger. Fordi det gir handlinger som er bra.

Varm klem og lykke til og ikke la dette passere.

Ingunn