24. mar. 2009

Lyspærer og bekymringer...


Ja, av og til så møter en seg selv i døren. Men det er det så godt at vi har svingdører!! Ha,ha,ha......Neida bare tuller. Men jeg ble litt overrasket i morges da jeg så på svensk TV4, og hørte at glødepæren skal fases ut, og flere land har allerede satt tidspunkt for når utfasingen skal skje; Australia i 2010, Canada i 2012 og USA i 2012 – 2014. EU er godt igang med planleggingen av hvordan dette kan gjøres og hvilke konsekvenser dette vil gi, og det skrives at innen høsten 2010 er det forbudt i EU. I Norge har Enova, sammen med flere sentrale aktører, startet arbeidet med å utarbeide et godt beslutningsgrunnlag for den politiske behandlingen av en slik utfasing her til lands.

Egentlig så er dette gammelt nytt forstår jeg etter å kikket litt rundt på nettet. VG skrev denne artikkelen i høst, og jeg burde forstått at noe var i gjære. For jeg har leitet land og strand rundt etter pæren lik til den som dere ser på bilde over her. (Champagne farget tvistet pære med stor sokkel) For ca ett år siden kostet det rundt 49 kr, og en fikk den i de fleste lampebutikker. Nå har jeg kun funnet den hos Christiania Belysning til den nette sum av kr. 69,- (5x69 blir mye peng!!) Må si at jeg har vurdert å skifte ut hele lampen. For den mister mye av sjarmen sin dersom jeg skal sette en sparepære i
Men det er jo viktig å tenke på miljøet, og ikke minst på hvor mye en kan spare i kr. Men jeg leser at også sparepæren har sine minus sider. I sparepærene finnes det kvikksølv, riktig nok i veldig små mengder, men likevel vil det kreves en god løsning for behandling av brukte sparepærer for å unngå forurensing. Løsningen på miljøfarlige stoffer i sparepærene kan være strengere krav til maksimumsverdier og en god og sikker returordning. Alle lampene mine utomhus har fått sparepærer. Så litt flink er jeg:0)
På lørdag kommer jeg til å slukke lyset mellom 20.30 og 21.30 (les forrige innlegg i bloggen min), men en ting er også sikkert jeg kommer til å hamstre champagnefargede tvistete lysparer med stor sokkel, og disse variantene herFor litt bekymret er jeg for hvordan det vil ta seg ut med sparepærer, og om jeg kommer til å bli flink å levere dem inn. Huff det er ikke greit å møte seg selv i døren.... Godt at det er bare 9 mnd igjen til jul, og jeg kan ønske meg nye flotte miljøvenlige lamper.
Ha en forsatt fin uke folkens, og husk:

2 kommentarer:

Guttemamma sa...

Vi møter vel alle oss slev i døren av og til..
Ang kransene, jeg tvinner blomsterståltråd til en sirkel, gjerne dobbelt med tråd og snurrer eckalyptusen rundt. Har også laget "stenger" først som jeg former til sirkel etter på, men synes det var vanskeligere å få rundt. Tråden surrer jeg der det ikke er blader liksom..Skjønner?? Lykke til!!

merete sa...

Takk for dette innlegget, - det fikk meg til å tenke mer enn ditt forrige, for det er (som du kommer inn på) mange lurefeller i det å skulle "spare" energi. Som det å måtte godta mer UV strålin gi heimen og bytte ut lamper fordi det ikke er pærer å få kjøpt lengre.

Jeg støtter aksjonen, men tenker i mitt stille sinn at jeg kanskje gjør mer for energisparingen ved å bytte til sparepærer der jeg kan framfor å sku av lyset en time i kveld (så naboen tror vi er på hytta der vi ikke har strøm, faktisk).
God helg!