7. jan. 2010

Tenk på de små vennene våre nå i kulden!


Har du tenkt på de små vennene våre som om våren og sommeren hjelper oss til å holde skadedyr som snegler og bladlus borte fra hagene våre, nå trenger mat?
Det er kaldt i hele landet, og det er også masse snø som dekker fuglene sine matskilder. Når vi mater fuglene, er det ikke bare dem vi gjør en tjeneste, men også hagen vår. For lærer fuglene å besøke oss nå, så kommer de tilbake når våren er her som små vaktmestere. Ja det er med andre ord all grunn til å lokke fuglene inn i hagen eller opp på balkongen i vintermånedene.

Du kan du lage et innbydende og dekorativt måltid til de fjærkledde gjestene, ved å gi dem frøkaker, epler, hirsepinner, talgkaker, peanøttkjeder eller furukonglebeholdere. Å lage fuglebrett, frøpaier, talgkaker eller furukonglebeholdere er fine inneaktiviteter for både store og små nå i kulden, og ekstra kos blir det nå gjestene kommer utenfor vinduet for å sjekke det flotte herremåltidet.

Talg er godt egnet som fuglemat og en favoritt. Du kan henge ut talgen i nett (gammelt appelsinnett) eller legge den direkte på fuglebrettet. Du kan også blande inn fuglefrø og støpe potter med talg. Det du trenger er f.eks en blomsterpotte eller en melkekartong, frø av f.eks. solsikke, talg, en pinne og en snor. Smelt talgen i en kjele. (Gå ikke fra kjelen når du driver med dette. Sørg for a ha et lokk i nærheten. Husk på at talgen bare skal smeltes.) Ha solsikkefrø i kjelen. Lag et lite hull i bunnen av potten (i blomsterpotter er det hull). Stikk pinnen gjennom potten slik at den tetter hullet. Fyll potten med blandingen av talg og frø. Når talgen er størknet kan du henge talgpotten opp eller stikke pinnen i snøen/bakken. Du kan også enkelt lage en fôrautomat av en plastflaske med skrukork, fuglefrø, 1 m grov hyssing og en saks. Skjær et lite hull i flaska nesten nede ved bunnen. Surr hyssing rundt nedre kant av flaska slik at fuglene har noe å sitte på. Når flaska er skikkelig rengjort kan den fylles med frø, korkes og henges ut. Former som plastkopper, yoghurtbegre, aluminiumsbokser, pepperkakeformer e.l. er også supre.


Heng maten opp slik at barna og du kan titte på gjestene fra vinduet. Men husk på at katten er en fiende, heng en liten bjelle i kattens halsbånd! Gi bare fuglene mat om vinteren. Gi dem små porsjoner, fortrinnsvis om morgenen og sent om ettermiddagen. Rengjør fuglebrettet regelmessig for å unngå at sykdommer sprer seg. Kanskje du også får besøk av andre sultne gjester?

2 kommentarer:

MarnyAlice sa...

Eg har hengt maisbollar ut i eit tre, men trur det er for tett mellom husa og for mykje kattar her til at fuglane tørr seg bort :( har vertfall ikkje sett ein einaste fugl her.
Men eg har i det minste prøvd :)

Er jammen kaldt no, so eg syns synd på småfuglane ja.

Klem M :)

Missfryd sa...

Hei Frue:-)
Herlige bilder og nyttig påminnelse.
God helg til deg. Klem Ingrid